5th ImagineIndia Film Festival Barcelona
Casa Àsia col·labora novament amb el Festival IMAGINEINDIA, mitjançant la presentació de cinc llargmetratges que es projectaran a la seva seu entre el 25 de maig i el 13 de juny. El programa d'aquesta edició s'inicia amb una pel·lícula clau per a la història contemporània del cinema indi, que té com a objectiu la “denúncia” coincidint amb l'agitació social de la dècada dels 70. “Calcuta 71” dirigida per Mrinal Sen és un clàssic que segueix estant vigent malgrat els canvis que s'han produït al país en els més de quaranta anys transcorreguts des de la seva producció fins avui. El guió està estructurat en quatre relats contra la desigualtat, la violència de gènere, la corrupció i la dura realitat que s'imposa sobre la majoria dels habitants d'aquesta ciutat. Si el leitmotiv d'aquesta edició és “per un món més just”, les quatre pel·lícules restants que segueixen a aquesta introducció no s'aparten del que s'invoca amb aquesta aspiració convertida en necessitat davant el sofriment d'una població urbana que no para de créixer. Aquesta selecció salta de 1971 i 1977 a 2011 i 2012 permetent a l'espectador fer una incursió en aspectes que altres gèneres marginen creant la il·lusió d'un benestar social que encara no està a l'abast d'una vasta majoria víctima de l'explotació i la marginació social, com es pot percebre en “I AM” o en “Janadesh”, que presentaran els seus autors, Enric Álvarez i Oriol Ampuero.
Casa Asia colabora nuevamente con el Festival IMAGINEINDIA, mediante la presentación de cinco largometrajes que se proyectarán en su sede entre el 25 de mayo y el 13 de junio. El programa de esta edición se inicia con una película clave para la historia contemporánea del cine indio, que tiene como objetivo la “denuncia” coincidiendo con la agitación social de la década de los 70. “Calcuta 71” dirigida por Mrinal Sen es un clásico que sigue estando vigente a pesar de los cambios que se han producido en el país en los más de cuarenta años transcurridos desde su producción hasta hoy. El guión se compone de cuatro relatos contra la desigualdad, la violencia de género, la corrupción y la dura realidad que se impone sobre la mayoría de los habitantes de esta ciudad. Si el leitmotiv de esta edición es “por un mundo más justo”, las cuatro películas restantes que siguen a esta introducción no se apartan de lo que se invoca con esta aspiración convertida en necesidad ante el sufrimiento de una población urbana que no cesa de crecer. Esta selección salta de 1971 y 1977 a 2011 y 2012 permitiendo al espectador hacer una incursión en aspectos que otros géneros marginan creando la ilusión de un bienestar social que todavía no está al alcance de una vasta mayoría víctima de la explotación y la marginación social, como se puede percibir en “I AM” o en “Janadesh”, que presentarán sus autores, Enric Álvarez y Oriol Ampuero.
PROGRAMACIÓ · PROGRAMACIÓN
Dissabte, 25 de maig del 2013 · Sábado, 25 de mayo de 2013, 19:30 h
CALCUTA 71. Dir: Mrinal Sen. Int: Madhabi Mukherjee, Gita Sen, Binota Roy. India. 1972. 122’. VOSE
Calcuta 71 és una pel·lícula contra la violència i la corrupció. Està formada per quatre contes d'escriptors de prestigi, molt heterogenis, però connectats entre si per dur a terme una declaració de gran abast. Entre ells, destaquen els noms dels escriptors Manik Bandopadhyay, Sanyal Probodh i Basu Samaresh. Testimoni candent de l'agitació política dels anys setanta, la pel·lícula proposa revelar la crua realitat dels habitants de Calcuta a través de moments de gran intensitat que recorden a la Joi de Chris Marker. La pel·licula va ser estrenat en 1972 amb un gran èxit de públic.
Calcuta 71 es una película contra la violencia y la corrupción y está compuesta por cuatro cuentos de escritores de reconocido prestigio, muy heterogéneos, pero conectados entre sí para llevar a cabo una declaración de gran alcance. Entre otros, destacan los nombres de los escritores Manik Bandopadhyay, Sanyal Probodh y Basu Samaresh. Testimonio candente de la agitación política de los años setenta, la película propone revelar la cruda realidad de los habitantes de Calcuta a través de momentos de gran intensidad que recuerdan a La Joi de Chris Marker. La película fue estrenada en 1972 con un gran éxito de público.
Dijous, 30 de mayo del 2013 · Jueves, 30 de mayo de 2013, 19:30 h
OKA OORI KATHA. Dir: Mrinal Sen. Int: A.R. Krishna, Pradeep Kumar, G. N. Rao. India. 1977. 116’. VOSE Venkaiah (Vasudeva Rao) i el seu fill Kistaiah (Narayana Rao) viuen en un poble sota les seves pròpies normes. No creuen en el treball dels camperols, ja que aquests estan sotmesos als rics i sofrixen. El problema arribarà amb l'aparició de Nilamma (Mamata Shankar) de qui Kistaiah s'enamora i es vol casar. Tot i les reticències de Venkaiah, els joves es casen i comença a haver problemes de convivència entre els tres fins que la família es trenca arran d'un episodi accidentat. Aquesta cinta, una de les més dramàtiques del reputado Sen, ha estat premiada en diferents festivals com el Nandi Award for Best Feature Film from Government of Andhra Pradesh (1977), el National Film Award for Best Feature Film in Telugu (1977), i el Special Award del Carthage Film Festival. Venkaiah (Vasudeva Rao) y su hijo Kistaiah (Narayana Rao) viven en un pueblo bajo sus propias normas. No creen en el trabajo de los campesinos, puesto que estos están sometidos a los ricos y sufren. El problema llegará con la aparición de Nilamma (Mamata Shankar) de quién Kistaiah se enamora y se quiere casar. Todo y las reticencias de Venkaiah, los jóvenes se casan y empieza a haber problemas de convivencia entre los tres hasta que la familia se rompe a raíz de un episodio accidentado. Esta cinta, una de las más dramáticas del reputado Sen, ha sido premiada en diferentes festivales como el Nandi Award for Best Feature Film from Government of Andhra Pradesh (1977), el National Film Award for Best Feature Film in Telugu (1977), y el Special Award del Carthage Film Festival.
Dissabte, 1 de juny del 2013 · Sábado, 1 de junio de 2013, 19:30 h
I AM. Dir: Onir. Int: Juhi Chawla, Manisha Koirala, Rahul Bose. 2012. 99’. VOSE Pel·lícula coral formada per quatre històries: una dona soltera que decideix quedar-se embarassada fent servir la inseminació artificial, el retorn a casa d'un home després de 20 anys allunyat de la seva ciutat natal, un director de cinema que no assumeix la seva homosexualitat, i un actor condemnat a presó per mantenir sexe amb un home en públic. Película coral compuesta por cuatro historias: una mujer soltera que decide quedarse embarazada usando inseminación artificial, la vuelta a casa de un hombre tras 20 años alejado de su ciudad natal, un director de cine que no asume su homosexualidad, y un actor condenado a prisión por mantener sexo con un hombre en público.
Dissabte, 8 de junio del 2013 · Sábado, 8 de junio de 2013, 19:30 h ACHAL/La estatua. Dir: Bikramjit Gupta. Int: K. Bairagi, S. Banerjee, T. Sarkar. India. 2011. 90’. VOSE És la història de diferents personatges que malviuen pels carrers de Calcuta. Històries de gent que viu a contra corrent, invisibles als ulls d’aquells que els envolten. Krishna es guanya la vida fent d'estàtua humana mentre que Rasu ven màscares al carrer. la pel·lícula explica les aspiracions de Krishna, Rasu i els seus amics. Es la historia de diferentes personajes que malviven en las duras calles de Calcuta. Historias de gente que vive a contracorriente, invisible a los ojos de aquellos que les rodean. Krishna se gana la vida haciendo de estatua mientras que Rasu vende máscaras en la calle. La película cuenta las aspiraciones de Krishna, Rasu y sus amigos.
Dijous, 13 de juny del 2013 · Jueves, 13 de junio de 2013, 19:30 h
JANADESH / Veredicto del pueblo. Dirs: Enric Alvarez - Oriol Ampuero. España. 2012. 58’. VOSE
Presentación y coloquio a cargo de Enric Alvarez y Oriol Ampuero, directores de la película
El documental tracta sobre Janadesh, la campanya de lluita no violenta més important des dels temps de Gandhi. Durant 30 dies, 25.000 homes i dones procedents dels indrets més desfavorits de l'Índia recorren a peu els 350 km d'autopista que separen la ciutat de Gwalior de la seu del Parlament, a Delhi. L'objectiu: iniciar una vaga de gana massiva per exigir una redistribució justa de les terres. Davant el coratge mostrat pels caminants, el govern indi, preocupat per mostrar al país com a potència econòmica emergent i epicentre global de la mística, es veurà obligat a respondre.
El documental trata sobre Janadesh, la campaña de lucha no violenta más importante desde los tiempos de Gandhi. Durante 30 días, 25.000 hombres y mujeres procedentes de los sectores más desfavorecidos de la India recorren a pie los 350 Km. de autopista que separan la ciudad de Gwalior de la sede del Parlamento, en Delhi. El objetivo: iniciar una huelga de hambre masiva para exigir una redistribución justa de las tierras. Ante el coraje mostrado por los caminantes, el gobierno indio, preocupado por mostrar al país como potencia económica emergente y epicentro global de la mística, se verá obligado a responder.
Cicle de cinema Del 25 de maig al 13 de juny del 2013 Ciclo de cine Del 25 de mayo al 13 de junio de 2013
Entrada lliure fins a completar l’aforament Entrada libre hasta completar el aforo
Casa Asia · Sala Samarcanda Av. Diagonal, 373 · Barcelona
No hay comentarios:
Publicar un comentario